fredag, juni 24, 2011

Börja om från början!

Nu sitter man här igen - efter en lång lång tids frånvaro. Jag har gång på gång blivit arg på migsjälv över att jag inte strukturerar upp hundträningarna eller hundlivet tillräckligt bra, men nu ska jag försöka göra ändring på det! Jag hoppas att några läsare kan hitta tillbaka och ge mig feedback för att sporra mig både med bloggandet och träningen.

Vad som har hänt sen sist går inte ens att sammanfatta, det orkar jag inte. Just nu sitter jag i mitt gamla flickrum i Torneå, Finland med hundarna sovandes i sängen bakom. Jag kommer vara hemma hos familjen över sommaren och ha massor med "ledig" tid som jag vill kunna förvalta väl.

Vilma - har startat en klass II i år och tog en pinne i hoppklassen, hon är rolig att träna med och är i en helt klart bättre kondition än tidigare då hon blivit av med sin övervikt. Vi står dock och stampar på samma ställe - utsätter oss inte för nya provningar utan kör mest på trygghet när vi tränar själv.

Noa - har fått upp ett intresse för att jobba med matte, vi har kommit till rätta med hennes mage så hon håller sig pigg och kry vilket gör livet mycket lättare. Hon har blivit bollmanisk efter att ha bott en tid med mammas hund och är numera mycket lättbelönad och orkar jobba långa perioder för sin belöning. Jag velar över huruvida jag ska anmäla henne till någon klass I tävling i sommar eller ej.

Fixa - har vuxit upp till en stor tjej, kommer bli "myndig" den 13 augusti. Hon är lättbelönad och väldigt roligt att träna med, lär sig snabbt och tar för sig mer än sin mor. Hon är snabb som vinden och det finns mycket potential i henne. Dock har vi lite problem med höjdrädsla, Fixa får svindel när hon går i höga trappor där man ser ner, eller på smala broar - och detta syns ju när vi tränar kontakthinder. Men vi skyndar långsamt och satsar på att kunna starta hoppklass i höst och agiliyklass nästa vår.

Tina - har lika dålig kondiotion, är lika dålig på att äta bra, är sjukt slö på att gå prommenader med hundarna (och ang prommandet så blir man superlat när man har en egen gård där man bara kan släppa ut hundarna på kiss, skämmigt...)och har inte ett dugg med insperation till hundträning. Fast jag vill ha träna, men jag vet inte vad -och det slutar alltid i fiasko. Här uppe i landet finns heller inte några tävnligar där man kan komma ut och faktist få kvitto på vad som funkar och inte funkar. Någon kurs finns inte heller att tillgå - det är helt enkelt bara att själv masa sig ut på plan och gnida geniknölarna. Jag har åtminstonde blivit medlem i Torneås KK, och dom har en stor inhängnad träningsplan - halva på grus och halva på konstgräs. Alla hinder finns lätt till hands och det är nytt och fräscht material - jätte imponerande!

Vad vill jag uppnå då?

Generellt så vill jag:

-Få bättre kondition på både mig och hundar (kanske faktist besöka det där gymmet som hyr en del av vårt hus och vi har fri tillgång till?)

-Plannera, efektivisera och analysera träningen (vad ska jag träna, hur ska jag lägga upp träningen, vad vill jag uppnå, hur många repetioner, vilken belöning, och hur gick det - vad hade kunnat göras annorlunda?/att tänka på till nästa gång och hur går vi vidare med momentet)

-Träna passivitet, bur? filt?

-Införa ett förbud mot att lajja runt på färdig uppbyggda banor utan att ha en plan om vad som ska göras.

-Komma iväg till träningsplanen ofta, för att kunna köra kort pass med enbart ett par rep per hund.

Vilma
-Träna starter, stadga och explosivitet
-Få ett självständigt högerslalom - säkra ingångar, byten innan slamom
-Kontaktfält 2+2 oavsett om jag befinner mig bakom, framför eller på sidan
-Jobba nära - träna kontakt och snäva svängar

Noa
-Få ett flytande slalom
-Running på kontaktfält
-Hindersug och teknik
-Startstadga samt befästa ett släppkommando

Fixa
-Starter - stadga, släpp, fart och fokus
-Jobba vidare med slalom, "visa med handen tekniken" men tvinga mig själv att jobba lika mkt på båda sidorna och låta Fixa lösa uppgiften själv.
-Träna linjer med fart
-Cirkelträna "jobba nära och följa"
-Kontaktfält med target och klicker, jobba "bakåt" på bommen
-Vänta med gunga och enbart träna när jag har sällskap
-Träna på "skick" samt jobba för att befästa namnen på hindrena
-BELÖNINGAR, belöna rikligt med varierade metoder och ta lekpauser och passivitets/myspauser ofta.

Jag inser att jag måste träna lite men ofta och att jag måste ha en tydlig bild/skiss på vad jag ska träna och lite punkter om vad som ska uppnås - RIMLIGA MÅL!
Det kan nog vara en god ide att ställa timern på telefonen för att inte råka träna för länge på en övning, tex vid kontaktfält med target, cirkelträning eller slalom. Att inte ha alla hundar på planen då jag själv stressas och blir ofokuserad av att dom ev stressar upp sig, och jag kan omöjligt passivitetsträna övriga hundar medans jag utför en övning med en annan hund.

Fixas träning bör ske på morgonen då hon är som aldra piggast - hon är ofta vaken mellan 06.00 och 10.00 fastän alla andra sover, så man får helt enkelt köra upp dom andra latmaskarna och åka iväg och träna med henne då. Måste inse att alla hundar inte behöver träna varje gång vi besöker BK, jag orkar själv inte fokusera eller bygga om banor för 3 hundar och sedan hitta motivation till träning.

Jag behöver få nya rutiner på morgon och kvällsprommenader så att hundarna får den motion dom är vana vid och på så sätt kan koppla av lättare när det inte händer så mycket. Måste börja komma i säng på kvällen så jag orkar upp i tid!

Sådär, nu har jag skällt lite på migsjälv. Imorgon är det midsommar men jag tänker faktist försöka hinna träna med Fix på morgonen, det blir klicker och target på bommen samt lite slalomingångar. Vilma och Noa får vila imorgon då dom kommer ha fullt upp med att tigga sill från middagsbordet hos syster i Kukkola. På kvällen, om vädret tillåter så kan allehop få lite startträning (läs; om myggen drunknat i regnet)

Kommer försöka ladda upp lite filmer och banskisser på vad jag tränar och jag hoppas någon vänlig vill komma med feedback.

Ha en riktigt trevlig midsommar!

1 kommentar:

  1. Heja på!
    Jag är grymt impad över att du försöker ta tag i sakerna. Jag själv gjorde ett tappert försök men av nån underlig anledning rann det ut i sanden.. nu hoppas jag på min ledighet få ordning på Monyas lydnad för att i augusti göra en start i lydn kl 1
    kram och en trevlig midsommar bland mygg och knott
    Leone

    SvaraRadera